Възникващият пазар на вино в Чехия – Младите градски специалисти и икономическото възстановяване водят до растеж

Въпреки че Чехия има най-високата консумация на бира на глава от населението в света – 150 литра годишно, популярността на виното се увеличава. Между 2008 и 2012 г. консумацията на вино се увеличава с 12,4% годишно, а понастоящем чехите консумират 20 литра вино на глава от населението. Младите градски специалисти и икономическото възстановяване стимулират увеличаване на потреблението и растеж на пазара на вино. Тази потребителска група е възприела западния начин на живот и свързва виното със социални събития и уелнес. Така че пиенето на вино се превръща в модерна тенденция. Това създава възможности за много различни доставчици, включително доставчици от развиващите се страни, стига продуктите да не са прекалено модернизирани.

Очаква се младата градска професионална класа в Чехия да расте и да продължи да води пазара в бъдеще. Има очаквания в дългосрочен план консумацията на вино да стане популярна и за други групи потребители. През 2018 г. чешките пазарът на вина се очаква да има стойност от 2490,4 милиона долара, увеличение с 29,2% от 2013 г. През 2018 г. се очаква чешкият пазар на вино да има обем от 308,3 милиона литра, което е увеличение с 26,1% спрямо 2013 г.

Развитието на чешкия пазар обикновено следва развитието на пазарите в Западна Европа. Положителните икономически перспективи за Чехия увеличават възможността за навлизане на пазара. Въпреки че Чехия внася по-голямата част от виното си от Франция и Италия, има значително количество внасяно вино от източноевропейски страни поради тесни исторически връзки. През 2009 г. 23% от вноса на вино идва от източноевропейските страни, докато през 2013 г. тази цифра се е увеличила до 26%. Основни доставчици в Източна Европа: Словакия, Унгария, Молдова, България и Македония. Популярни страни от Новия свят са Аржентина, Чили и Австралия.

Наблюдава се забавяне в развитието на Чешката република в региона в сравнение със западноевропейските пазари. Макар забавянето и малкият размер на пазара да пречат на бързото приемане на нови продукти, има голям потенциал за развитие на пазара на вино за износители от развиващите се страни, тъй като търсенето на вино все още не е наситено. За чешкия пазар е важно да се предлагат продукти с висока чистота. Например пазарът на биологично вино се разраства по-бързо от пазара на храни и младите и градските хора в Чехия са нетърпеливи да консумират вино с най-високо качество, а органичните вина изглежда осигуряват сигурност на тези потребители.

Александър Миленов

За нас

MW Trade House е компания за търговски аутсорсинг, създадена през 2012 г. от Александър Миленов като своеобразно продължение на търговските дейности на семейството му.

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email

Последни публикации

Sign up for our Newsletter

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Scroll to Top

Уговорете среща

Попълнете вашите данни и ние ще се свържем с вас.

Make an appointment

Fill in your details and we’ll get back to you in no time.