Уникални и полезни продукти – ключ към полския пазар на хранителни добавки

Полша е интересен пазар за навлизане и разпространение на хранителни добавки. Той е сред най-големите в Европа, расте с 8% годишно и се развива много динамично. Само през 2015 г. поляците са изразходвали 3,5 милиарда злоти за хранителни добавки, купувайки близо 190 милиона опаковки.

Страната заема втора позиция на фармацевтичния пазар в региона на Централна и Източна Европа (по стойност) след Русия. Този пазар предлага голям и все по-жизнен пазар на здравето на потребителите. Неговата стабилност и ярки перспективи са привлекли вниманието на повечето световни фармацевтични компании, като 16 от тях имат производствени предприятия, разположени на територията на страната.

На пазара се наблюдава значително нарастване на интереса към пробиотиците и пробиотичните продукти. Пазарът регистрира значителен темп на растеж на млечните пробиотични продукти, като се очаква той да се увеличи на 14% в периода до 2023. Продажбите на тези препарати се увеличават значително поради многото проучвания, потвърждаващи тяхното благоприятно въздействие при лечението на много заболявания, като повечето от тях се предлагат практически без рецепта във всяка аптека или в Интернет.

Всъщност Полша е четвъртият по големина пазар на пробиотици в Европа, оценен на 72 милиона евро. Страната регистрира едни от най-високите нива на стомашно чревните разстройства, свързани с повишен риск от язви и злокачествени заболявания в ЕС, а над 50% от населението употребява пробиотици. Тази ситуация е привлекателна за производителите на пробиотични продукти, като почти всяка фармацевтична компания на пазара предлага такива продукти.

Понастоящем на полския пазар има около 100 пробиотици от различни категории има и диетични храни за специални медицински цели (хранителни добавки, основани на хармонизирани наредби на ЕС), освен това, има и близо 30 000 продукта, регистрирани като хранителни добавки, без рецепта. Пробиотиците се предлагат в различни форми като лекарства, медицински изделия и хранителни добавки. Най-често под формата на капсули, таблетки, сашета или ампули. Това е огромно разнообразие от продукти и техните описания и възможни приложения.

Предвид приложимото законодателство, хранителната добавка не е лекарствен продукт, а храна, която в Закона за безопасност и хранене на храните е определена като хранителен продукт, чиято цел трябва да бъде допълване на нормална диета. Поради лекотата на процеса на регистрация и по-малките разходи, по-голямата част от пробиотиците са регистрирани като хранителни добавки, а пазарът е залят с фалшиви продукти. На практика не всички пробиотици, предлагани на полския пазар, са висококачествени продукти, а  някои от тях са направо вредни за здравето.

Необходимостта от осведомяване по темата за пробиотиците води до това, че пространството изобилства от материали, обясняващи ролята на добрите бактерии, на стомашно-чревното здраве и неговото въздействие върху цялостното здраве, които във всеки случай обслужват предлагането на продукти на пазара. Публично обсъжданите теми като непълното наличие на изследвания на ефективността на пробиотични продукти или щамове, разбираемо води до затрудняване на потребителя при избора на най-подходящия продукт за него. Ето защо динамичното развитие на продуктите на пазара несъмнено се влияе от тяхната реклама.

Полските аптеки са в основен източник на пробиотици с „проверена терапевтична стойност”, въпреки че съществуват и други канали за продажба на препарати и хранителни добавки без рецепта като магазини за хранителни стоки, супер- и хипермаркети, магазини с отстъпки, бензиностанции, в павилиони, онлайн или специализирани за хранителни добавки. очакванията са нефармацевтичните продажби да растат по-бързо от фармацевтичните поради по-малко тежката регистрация.

Полша е подходящ пазар за разширяване и разкрива възможност за навлизане на пазара на хранителни добавки, които са съсредоточени върху специфични, а не върху общите ползи за здравето.

Полезна ли e тази статия за вас? Желаете ли да разширим вашия пазар през следващите 12 месеца. Заявете безплатна опознавателна среща с нас.

За нас

MW Trade House е компания за търговски аутсорсинг, създадена през 2012 г. от Александър Миленов като своеобразно продължение на търговските дейности на семейството му.

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email

Последни публикации

Sign up for our Newsletter

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Scroll to Top

Уговорете среща

Попълнете вашите данни и ние ще се свържем с вас.

Make an appointment

Fill in your details and we’ll get back to you in no time.