Търсенето на биологични продукти в света расте

Продажбите на дребно на биологични продукти и напитки през 2015 г. са надхвърлили 81 милиарда долара, почти четири пъти повече от 2000 г. (18 милиарда долара). 90% от продажбите са в Северна Америка и Европа.

Търсенето непрекъснато расте в Азия, Латинска Америка и Африка, но засега производството е ориентирано към износ в тези региони. За производството на биологични продукти се използва 1% от земеделската земя или близо 50,9 милиона ха. Най-големите площи за биологично производство са в Австралия (22,7 милиона ха), Аржентина (3,1 милиона ха) и САЩ (2 милиона ха).

Биологичните продукти са по-скъпи и потребителите имат различна мотивация да ги купуват. На първо място, здравеопазването, според французите. Германските потребители са загрижени за околната среда. Датчаните се интересуват от състоянието на животните, а потребителите в САЩ – от липсата на ГМО в храни и напитки. В Русия има процес на формиране на пазар на биологични продукти и въпреки че той в момента е малък (около 120 милиона евро, по данни на различни асоциации), има тенденция за растеж.

В България биологичното производство и потребление нараства. Все по-предпочитано е биологичното вино. За производството му най-важното изискване е гроздето да се отглежда органично. В страната вече има няколко сертифицирани винарни, чиито продукти се търсят главно от млади семейства, които по принцип предпочитат да консумират натурални продукти. Интерес към тези вина от среден клас има и в САЩ, Швейцария, Швеция и Япония.

 

Катя Миленова

За нас

MW Trade House е компания за търговски аутсорсинг, създадена през 2012 г. от Александър Миленов като своеобразно продължение на търговските дейности на семейството му.

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email

Последни публикации

Sign up for our Newsletter

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Scroll to Top

Уговорете среща

Попълнете вашите данни и ние ще се свържем с вас.

Make an appointment

Fill in your details and we’ll get back to you in no time.