Колко ще струва пускането на пазара на новия ми продукт?

Това е труден за отговоряне въпрос, но го получаваме през цялото време. И ние обикновено отговаряме по един и същ начин всеки път … “колко струва да се построи къща?” Тоест, искате ли имение, градски дом или каравана покрай реката? Къде ще го строите? Колко бързо искате да го построите? Познавате ли някой, който може да ви помогне да го изградите? О … и имате ли план за изграждането му?

Разбира се, може да звучим като многознайко заради това, че отговаряме с въпроси, но това е основателно сравнение. Просто въпросът е твърде широк. Първо трябва да започнете с малките детайли, за да можете да стигнете до крайната идея колко ще струва.

Но сериозно, колко ще струва това?

Добре, тъй като никой не харесва многознайковци и четете този блог, за да търсите отговори, ще ви представим някои общи положения. И въпреки че е трудно да дадете прогноза, без да знаете конкретни неща, трябва да очаквате маркетинга на новия ви продукт да струва между 100 000 до 1 500 000 долара, разпределени в рамките на една до пет години.

Леле майко, наистина ли?

Давай, прочети отново тези числа: сто хиляди или един милион петстотин хиляди долара. Това е голяма разлика! Така че естественият въпрос, който задавате, е … какво получавам за всички тези пари? Ами.., зависи от това, от което се нуждаете.

Така че нека да теоретизираме за малко. Ще приемем, че вече имате завършена джаджа – тоест вашият продукт е измислен, проектиран и произведен. И ще приемем, че това не е нова категория продукт – т.е. хората знаят какво е; те просто не знаят за вашата компания или за новата ви джаджа. И така, ето за какво може да очаквате да похарчите „леле майко, това са много“ пари за една до пет години, когато пускате на пазара новата си джаджа.

Проучване на пазара

Разбира се, може да не ви е необходима пълноценна фокус група или първични изследвания. Дори и да мислите, че това не ви трябва, ще се изненадате колко често това, което смятате, че вашите потенциални клиенти смятат, не съвпада с реалността в съзнанието на потребителя. Така че поне трябва да имате някой друг освен себе си да разпитва потенциални клиенти или да се насочите към потребителите, за да видите какво мислят за джаджи. Какво искат от джаджите си. Колко са готови да платят за най-добрата джаджа.

И най-малкото, направете някои проучвания за наличната втора употреба на пазара, конкурентите и вашата целева аудитория. Познайте основните си конкуренти, къде продават, какво е тяхното позициониране. Как сте по-добри (или можете да се позиционирате като по-добри) и т.н.

Очаквайте да похарчите от 5 000 до 50 000 долара.

Позициониране и стратегия

Ако сте направили маркетинговото си проучване (или ако сте някакъв тип учен), след това следва да определите позиционирането и цялостната си маркетингова стратегия. Тоест, как ще разграничавате джаджата си? Защо някой трябва да купи или използва вашата джаджа вместо джаджата на вашия конкурент? Ще трябва да напишете това като документ за позициониране, за да ръководите всичките си усилия.

Тогава ще трябва да определите „как” ще спечелите пазарен дял. Конкурент с по-ниски цени ли сте? Създавате ли пазарна ниша? Ще откраднете ли дял от лидера на пазара – или ще се опитате да отстраните други по-малки конкуренти? Запишете и това. Така ще насочите вашите усилия.

 Очаквайте да похарчите от 1 000 до 20 000 долара

Корпоративен брандинг

Ако сте като повечето инженери или изобретатели, вие сте се фокусирали върху джаджа си, а не върху компанията. Това беше последваща мисъл. Може би сте дали на вашето дете или братовчед или приятел да направят логото. Извинявайте, но това вероятно няма да работи дългосрочно.

Първо, логото не е корпоративна марка … това е просто лого. Това е част от опита на марката, но корпоративният брандинг е много повече. Той се извлича от вашето позициониране и стратегия и обхваща всички аспекти на взаимодействие между потребителя и вашата компания. Това е визуално брандиране, клиентско преживяване и много други.

Но в началото, най-малкото, трябва да изглеждате професионално и да изглеждате „много” по-големи, отколкото вероятно сте. За съжаление, хората са податливи на първоначални впечатления. Ако вашето лого, брошура или презентация изглеждат ниско-бюджетно или евтино или смущаващо, има вероятност да бъдете възприети зле. Затова не забравяйте да изглеждате големи във всичко, което правите, дори и да сте малки.

 Очаквайте да похарчите от 2 000 до 10 000 долара.

Продуктов брандинг и Дизайн на опаковката

Тъй като имате само една джаджа, може да не се нуждаете от брандиране на продукти. Но все пак трябва да се помисли за стратегия, когато имате десетки джаджи, които обхващат всички видове пазари или приложения. Така че не се ограничавайте с рано взети решения, които ще трябва да бъдат отменени по-късно.

Дизайнът на опаковките вероятно ще бъде основна инвестиция. Сега успехът в магазините е силно повлиян от опаковките. Съжаляваме че трябва да го кажем, но най-добрата джаджа не винаги печели. Понякога е тази с най-лъскавата кутия. Така че не забравяйте да отделите време и направете опаковката правилно. Така че да има присъствие на „рафта“. Така че да се усеща и да изглежда подходящо за цената й – и да е функционална. О, и не забравяйте, че също ще харчите и за транспортиране на опаковки.

 Очаквайте да похарчите от 1 000 до 5 000 долара за брандиране на продукти и 2 500 до 25 000 долара за дизайн на опаковки

Уеб дизайн, имейл маркетинг, маркетинг на съдържание, социални медии, SEO (Оптимизация за търсачки) и SEM (Маркетинг за търсачки)

Е, най-накрая. Някъде, където първоначално можете да минете с малка инвестиция. Създаването на уебсайт за вашата джаджа, дори такъв за електронна търговия, може да се направи бързо и лесно в днешния свят. Изберете хоствана услуга като Weebly или започнете с WordPress (и WooCommerce), за да стартирате сайта и работата си бързо. Въпреки това, планирайте да платите за копирайтинг и дизайн (дори и да използвате шаблон). Някой ще трябва да направи нещата подходящи за вашата корпоративна марка.След това се уверете, че стартирате и продължавате да използвате програма за имейл маркетинг. Имейлът все още има най-добрата възвръщаемост на инвестициите и ви поддържа в пряк контакт с потенциални заинтересовани лица и клиенти.

Уверете се, че имате поне фирмен блог и го поддържайте редовно. Още по-добре е да създавате уникално съдържание, като видеоклипове, инфографика и други. След това споделяйте нещата в социалните си канали и наблюдавайте вашата SEO (и коригирайте, ако е необходимо).

Очаквайте да харчите редовно и / или сериозно за онлайн реклама. Маркетингът в търсачките (SEM) е почти изискване днес. Може да се наложи да похарчите и за платени реклами в социалните медии. В зависимост от вашата аудитория и маркетингова стратегия SEM може да бъде основен разход. Така че направете го правилно. Уверете се, че създавате оптимизирани реклами и ги насочвате към оптимизирани целеви страници – и наблюдавайте конверсиите.

Очаквайте да похарчите от 500 до 5 000 долара за обикновен сайт и между 1000 и 25 000 долара на месец за съдържание, социални медии, SEO и SEM.

Връзки с обществеността

Връзките с обществеността не са това, което бяха преди – те са се превърнали в много повече. Връщаме се към известността, особено когато социалните медии се обръщат към платена промоция. PR отново става важен, тъй като отразяването на информация в медиите може да помогне на вашия бизнес по толкова много начини. Като минимум, планирайте да напишете свои собствени прессъобщения, като се стремите по едно на месец или поне на всеки два месеца. И не забравяйте да се свържете с редактори, блогъри и други влиятелни лица.

Очаквайте да харчите от 1 000 до 10 000 долара на месец.

Помощ при участие в търговски изложения

Евентуално, ще трябва да присъствате на търговско изложение. Може да бъде насочено към индустрията или да е ориентирано към потребителите, но независимо от това, обикновено ще стане част от вашия маркетингов микс. Индустриалните изложения ще ви помогнат да намерите и да се свържете с дистрибутори и търговци на дребно много по-бързо, отколкото бихте могли да го направите органично. И ако това е потребителско изложение, можете да намерите и да се свържете с посланици на марката и също да получите награди, признания и / или отранзяване в пресата.

Но едно представяне струва пари. Ще ви трябва щанд. Материали. Подаръци, банери, реклами, проследяващи механизми и т.н. Плюс това ще харчите за персонал, хотели, пътувания и самите разходи за изложението. Така че, в зависимост от това в коя индустрия се намира вашата джаджа, изложенията може да бъдат необходима, макар и скъпа, инвестиция.

Очаквайте да похарчите от 1 000 до 10 000 долара за щанд и приблизително 10 000 долара за участие в всяко изложение, плюс допълнителни разходи за всякакви дейности или резултати, свързани с изложението.

Текущи продажби и Маркетингова подкрепа

Повечето от горните неща ще се разкрият и ще се развият с течение на времето. И маркетингът трябва непрекъснато да се адаптира, от месец на месец, а да не говорим от година на година. Затова планирайте да се приведете в съответствие и да работите в тясно сътрудничество с вашата маркетингова фирма (или да наемете вътрешни експерти). Постоянно ще откривате, че имате нужда от още неща. Актуализирани ценови листи, брошури, PPT презентации, реклами, брандирани стелажи за продукти и т.н.

Затова планирайте редовни срещи с вашия маркетинг екип, за да гарантирате, че нещата продължават напред. И се уверете, че вашите маркетингови дейности дават резултати, или ги променяйте, или променяйте тактиката. Обучаме да се срещаме с текущите си маркетингови клиенти на всеки две седмици или поне веднъж месечно, за да можем да предоставяме отчети за напредъка, да планираме нови дейности и да координираме всички необходими настройки.

 Очаквайте да похарчите от 1 000 до 15 000 долара на месец в зависимост от дейностите и резултатите

Е, това е … един вид

Може да се нуждаете от по-малко или повече от споменатите по-горе услуги и резултати. Или може да се нуждаете или да изисквате неща, които не са в списъка. Ние дори не се докоснахме до поддръжка на дистрибуцията или маркетинг на канали или управление на реакции на клиенти или автоматизация на маркетинга. Опциите и възможностите, с които ще се сблъскате изобилстват.

Но точно както строите къща, не просто вземате чук и някакъв дървен материал и заповате да строите. Когато пускате на пазара новия си продукт, първо трябва да разработите проект. След това можете да определите бюджет и да решите какво можете да изградите и какви видове неща можете да си позволите да включите. Но за щастие, за разлика от построяването на къща, вие няма да платите за нея предварително – с времето ще плащате за маркетинга си, така че като го направите добре, можете да помогнете за финансирането на бъдещия си маркетинг.

 

Source:https://www.nuvonium.com/blog/view/how-much-will-it-cost-to-market-my-new-product

За нас

MW Trade House е компания за търговски аутсорсинг, създадена през 2012 г. от Александър Миленов като своеобразно продължение на търговските дейности на семейството му.

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email

Последни публикации

Sign up for our Newsletter

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Scroll to Top

Уговорете среща

Попълнете вашите данни и ние ще се свържем с вас.

Make an appointment

Fill in your details and we’ll get back to you in no time.